Prelekcja dla Rodziców i uczniów
Anemia, to inaczej niedokrwistość. Powodem tego stanu jest brak żelaza. Jego niedobór powoduje zmniejszenie liczby czerwonych krwinek odpowiedzialnych m.in. za transport tlenu do wszystkich komórek organizmu.
Przyczyny anemii
Objawy mogące sugerować anemię:
- bladość skóry oraz śluzówek (na wargach oraz spojówkach oczu – powieki od wewnętrznej strony),
- zmęczenie,
- wrażliwość,
- osłabienie,
- brak apetytu,
- zwiększona senność,
- problemy z koncentracją, zawroty głowy, omdlenia.
Braki żelaza przeważnie spowodowane są niewłaściwą dietą, ubogą w produkty mięsne i roślinne, zawierające żelazo. Mogą być także związane z nadmiarem spożywania przetworów mlecznych, gdyż te ograniczają wchłanianie żelaza z układu pokarmowego. Łagodna postać anemii może rozwinąć się na skutek przebytej infekcji. Podstawowym badaniem diagnostycznym jest morfologia krwi.
Leczenie anemii
Łagodne postacie niedokrwistości najlepiej wyrównać odpowiednią dietą bogatą w żelazo, witaminę B12 i kwas foliowy. Dobrym źródłem żelaza są rośliny strączkowe w połączeniu z owocami i z warzywami zielonymi, które są źródłem kwasu foliowego. W cięższych przypadkach anemii, wystarcza terapia farmakologiczna po konsultacji z lekarzem.
POZDRAWIAM PIELĘGNIARKA SZKOLNA